item1a

Robbenoord- en Dijkgatbos

Copyright REactivity 2011-2012

Robbenoord- en Dijkgatbos

AlarmArrowRighticoncopy
AlarmArrowLefticongrcopy
Dijkgatsweide zomer 2011

De zendmast Wieringermeer

Voor wie vanuit Friesland de afsluitdijk over komt, is de zendmast Wieringermeer het eerste zicht op Noord-Holland. De huidige hoogte van de mast is mij niet bekend; er circuleren hoogtes variŽrend van 182 meter tot 204,5 m. Een variatie die het gevolg is van het (ver)plaatsen en verwijderen van de diverse radio en tv-antennes in de loop der jaren. Laten we het maar houden op ergens tussen de 180 en 190 meter. De mast staat in het zuidoostelijkste deel van het Robbenoordbos en is gebouwd in de periode 1964-1966 als een getuigde buismast. Oftewel: als een buis die staande wordt gehouden door middel van dikke verankerde stalen kabels. Op de foto’s is dit goed te zien.

Boven: bouw zendmast Wieringermeer (bron: beeldarchief Alkmaar)

Linksboven: zendmast augistus 1965 op een hoogte van 42 meter (beeldarchief Alkmaar)

Boven: zendmast gezien vanaf de dijkgaten. Zomer 2011; eigen foto.

Linksonder: Bundelen van de stalen kabels die de mast op zijn plaats moeten houden. De bomen in het omliggende Robbenoordbos zijn nog niet erg hoog (1965: beeldarchief Alkmaar)

Wierholt1
Wierholt2

Op 13 september 1967 nam de zendmast Wieringermeer het verzorgen van de televisie en radio uitzendingen over van de tijdelijke zender op de vuurtoren van Huisduinen (Den Helder). Op 1 januari 1968 werd de overname met de uitschakeling van Huisduinense zender definitief. In de daaropvolgende ruim 38 jaar heeft de mast de TV en radio uitzendingen voor de kop van Noord Holland en een klein deel van Friesland verzorgd. Met het stoppen van de analoge TV uitzendingen in december 2006 verdween de (analoge) TV functie van de mast en werden de hiervoor benodigde antennes overbodig. Op 4 december 2007 zijn deze antennes met een helikopter van de zendmast verwijderd. De huidige beheerder is Broadcast Partners uit Terneuzen.

Dijkgatsweide1
Dijkgatsweide2
Dijkgatsweidekoe
zendmast5
zendmast4